Back to top

Arcüreg feltöltés csontpótlással

Mi is az a sinus lift ?

Az arcüreg feltöltése tulajdonképpen a felső állkapocsban történő csontpótlást jelent az őrlő fogak magasságában. Ezért is hívják olykor arcüreg emelésnek. A csontot ill. csontpótló anyagot az állkapocs és az arcüreg közé helyezik, mely az orr két oldalán található. Az arcüreg hártyájának megemelésével csinálnak helyet a csontpótló anyagnak, innen jön a ’megemelés’ elnevezés. Az ilyen műtéteket erre szakosodott szájsebész szakorvosok végzik.

Mire szolgál ez?

Arcüreg feltöltést akkor végeznek, amikor nincs elegendő csont a felső állkapocsban, vagy az arcüreg túl közel van az állkapocshoz, ahová a fogászati implantátumokat helyezik a későbbiekben.

Ennek több oka is lehet:

  • Azon emberek esetében, akik korábban elvesztették felső fogaikat – főleg a hátsó rágófogakat – nem marad elegendő csontállomány az implantátumok behelyezéséhez. A koponya felépítése miatt a felső állkapocs hátsó részében eleve kevesebb csont van, mint az alsó állkapocsban.
  • A csontállomány valamilyen fogágy betegség miatt is csökkenhetett
  • A fogak elvesztése is vezethet csontvesztéshez. Ahogy egy fog kikerül, a csont sorvadni kezd. Ha a fog már hosszú ideje hiányzik, gyakran már nincs elég csont az implantáláshoz.
  • Előfordulhat, hogy az arcüreg túl közel van a felső állkapocshoz, ahová az implantátum kerülne. Az arcüreg alakja és mérete egyénenként különbözik, s a kor előrehaladtával is nőhet.

Ezek az arcüreg emelő műtétek az elmúlt 15 év során általánosan elterjedtté váltak és egyre több ember pótolja implantátummal hiányzó fogait.

Előkészítés

A legtöbb esetben a feltöltéshez használt csontanyag mesterséges csont.

Nagy ritkán a csontot a páciens saját szervezetéből kell kinyerni, ez történhet az állkapocsból vagy a csípőből.

A műtét előtt szükséges egy röntgen felvétel készítése is, hogy az orvos tanulmányozhassa az állkapocs és az arcüreg felépítését. Szükség lehet CT felvétel készítésére is, mely lehetővé teszi az orvos számára, hogy pontosan bemérje a meglévő csont magasságát és vastagságát, valamint értékelje az arcüreg állapotát.

Hogyan is folyik a műtét?

A sebész felvágja az ínyt a hátsó fogak helyén. A szövetek megnyitásával feltárul a csont. Egy kis, ovális ablakot nyit a csonton. Ezt a hártyát óvatosan elemeli felfelé az állkapocs csonttól.

A csontpótló anyag szemcséit ezután behelyezi az üregbe, ahol az arcüreg volt. A felhasznált csontanyag mennyisége egyénenként változik, de rendszerint több milliméternyi csont kerül hozzáadásra.

Amint a csont a helyén van, a sebet varratokkal összezárják.

Az implantok ezt követően 9 hónap gyógyulás után kerülnek be. Ez az idő szükséges, hogy a bevitt anyag becsontosodjon. A gyógyulási idő függ a felhasznált csontanyag fajtájától is.

Utógondozás

A bevatkozást követően az érintett terület bedagadhat. Előfordulhat vérzés a szájüregben és az orrban is. Nem szabad erőteljesen orrot fújni vagy tüsszenteni. Bármelyik ahhoz vezethet, hogy megmozdul a csontpótlás és felszakad a varrat.

Az orvosa adhat Önnek orrsprayt, hogy nedvesen tartsa az orr nyálkahártyát. Ha időszakos allergiája van, a műtét megfelelő időpontra kell tervezni, hogy ez ne okozzon gondot.

Az esetleges fertőzések megelőzése érdekében gyógyszerek is fog kapni (fájdalomcsillapító, antibiotikum, fertőtlenítő szájvíz). A legtöbb páciens csak kis kellemetlenségként éli meg ezt a beavatkozást.

Egy hét után felülvizsgálatra van szükség, ahol a specialista megvizsgálja a műtét helyét és kiszedi a varratokat. A gyógyulási idő alatt időnként tanácsos újabb kontrollra menni, hogy az orvos megbizonyosodjon a gyógyulás megfelelő menetéről.

Az arcüreg műtét után hónapokra van szükség, hogy a kapott csontanyag megszilárduljön és integrálódjon a saját állkapocs csontjába. A felhasznált anyag függvényében lehetőség van arra, hogy az implantátumok behelyezését a csontpótlással egy időben elvégezzék, de amennyiben a csont gyenge, csak egy 9 hónapos gyógyulási időszak után kerülhetnek be.

Kockázatok

Az arcüreg emelés legnagyobb kockázata, hogy a csonthártya kilyukad vagy elszakad. Ha a beavatkozás közben szakad el, a sebész összevarrja vagy befoltozza. Ha a javítás sikertelen, abba kell hagyni a beavatkozást és meg kell várni, hogy begyógyuljon.

A gyógyulást követően a sebész újra el tudja végezni a beavatkozást. Ez általában pár hónapot jelent. A begyógyult hártya rendszerint vastagabb és erősebb, így a második beavatkozás szinte biztos, hogy sikerülni fog, noha más tényezők is befolyásolhatják a sikert.

A fertőzés minden sebészi beavatkozás kockázata lehet.

Egyes ritka alkalmakkor, a bevitt csontpótló anyag nem integrálódik be megfelelően a meglévő csontba és az érintett területen nem indul be a vérkeringés. Ha ez történik, akkor az erre a területre beültetett implantátumok nem fognak tudni becsontosodni, mivel nincs élő csont. Ez esetben a csontpótlást meg kell ismételni.

Előnyök

Mindazok, akik hátsó foghiány vagy anatómiai rendellenesség miatt nem rendelkeznek elegendő csontállománnyal egy implant műtéthez, ezen beavatkozás révén kaphatnak csontpótlást.

Ugyanígy, a fogágy betegségge küzdő vagy csontvesztést elszenvedő páciensek is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Típus: