Back to top

Házi praktikák

Házi gyógymódok és remek, fájdalomcsillapító hatású fűszerek

A szegfűszegolaj eugenol tartalma kiváló baktériumölő és érzéstelenítő hatású ezért régóta használják fogfájás ellen. Az szegfűszeget törjük össze, áztassuk pici alkoholba, majd ebbe áztassunk egy kis vattagombócot, amit közvetlenül a rossz fogra helyezünk.Eleinte, csíp egy kicsit, de megéri, mert hamarosan enyhül a fájdalom.

Néhány szem egész szegfűszeget is a szájunkba vehetünk.Először hagyjuk átázni és felpuhulni, majd rágjuk össze,hogy kiengedje az olaját, végül hagyjuk a fűszerdarabkákat a fájó fogon legfeljebb 30 percig.

Fájdalomcsillapító házi készítésű szájvizek

Gyógyteák közül az ánizs és borsos menta rendelkezik érzéstelenítő hatással.
Tegyünk egy teáskanálnyi szárított borsmentalevelet egy csészényi forrásban lévő vízbe, és hagyjuk húsz percig állni. Ha a tea kihűlt, öblögessünk vele.

A mirhatinktúra szintén jó hatású a gyulladás ellen, s baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. Lassú tűzön forraljunk egy teáskanálnyi porított mirhát két deciliter vízben, körülbelül harminc percen át. Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Öntsünk a keverékből egy teáskanálnyit fél pohár vízbe, majd öblögessünk.

Keverjünk egy teáskanál sót egy pohár meleg vízbe, majd öblögessünk vele legfeljebb fél percig, azután köpjük ki. A só egyrészt letisztítja a fog környékét, másrészt csökkenti az íny duzzanatát. Naponta többször is ismételhetjük.

Enyhítő borogatások

Egy kisebb méretű jégkockát helyezzünk nylonzacskóba, majd vékony ruhába, és tegyük a fájó fogra, körülbelül 15 percre. Kívülről - a fájó fog fölött - egy jégtömlő is sokat enyhít.

A fekete tea érösszehúzó hatású csersavat tartalmaz, mely csökkenti a fájdalmas duzzanatot, és enyhülést nyújt. Fájdalom esetén tegyünk egy beáztatott, meleg teafiltert a fájó fogra.

Ha kínai balzsamot kenünk kívülről az állkapocsra , attól elzsibbad kicsit s mire elmúlik a hatás már alig érzezzük a fájdalmat.

Akupresszúrás technikával- Kenjünk a hüvelyujj és mutatóujj közötti területre egy kis kínai balzsamot, mert itt található a fogfájás akupresszúrás pontja.

Fájós fog esetén akár 50 százalékkal is mérsékelheti a fájdalmat, ha jégkockával megdörzsöli azt a V alakú területet, ahol a hüvelykujj és a mutatóujj csontjai találkoznak. Finoman nyomja a jeget 5-7 percen keresztül erre a területre!

Típus: