Back to top

Mi a különbség egy híd és egy fogimplantátum között?

A fogászati implantátumok és a hidak egyaránt fogpótlásra szolgálnak. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, az Ön számára megfelelő megoldás kiválasztása során számos tényezőt kell figyelembe venni, mint például az esztétikai-, a funkcionális vagy akár a költség oldalt, de szerepet játszik a csontállomány minősége és sok egyéb orvosi tényező is.

A felelős döntéshez meg kell értenie az egyes megoldásokban rejlő különbséget, előnyöket és hátrányokat.

Fogászati hídEgy híd felhelyezése a két szomszédos fogat is érinti, így ez az eljárás végső fokon három fogat érint, nem egyet.

Ez a nagy különbség a két eljárás között; a fogimplantátum független a két szomszédos fogtól, külön is kezelik. A fogimplantátum behelyezése emellett segíti a csontállomány megóvását, mivel enélkül a hiányzó fog helyén a csont sorvadni kezd és a későbbiekben már alkalmatlan lesz egy implantátum befogadására.

Szóval ha úgy döntene, hogy előbb megcsináltatja a hidat, s majd pár év múlva jöhet az implant, bizony előfordulhat, hogy nem marad megfelelő mennyiségű csont a beültetéshez.

A fogimplantátum további előnye, hogy úgy néz ki, mintha az ínyből nőne ki, mint a természetes fogak. Ez a fajta esztétikai megjelenés a hidak esetében is általában elérhető, de nem minden esetben.

Fontos szempont a foghézag két oldalán lévő fogak állapotának felmérése is. Ha azok rossz állapotban vannak és várhatóan korona kerül rájuk hamarosan, abban az esetben eleve a híd tűnik jobb megoldásnak.

A híd legnagyobb előnye az implantátummal szemben az idő faktor. Az implant műtét több hónapos intervallumon belül többszöri látogatást igényel, míg a híd egy-két héten belül kész.

Fogászati ImplantátumNagyon sok különbség van tehát a fogimplantátum és a híd között, ezért ha dönteni szeretne, a következő tényezőket vegye figyelembe:

  • Állkapocs csontállomány helyreállítása: szóló implantok és implanthidak alkalmazása esetében a foghiányok helyére kerülnek az implantátumok. Ezek stimulálják a csontot, ezáltal is megelőzve a hosszútávú csontvesztést. Emiatt is előnyösebb választás az implantátum, mivel megelőzi a csontsorvadást.
  • Jobb szájhigiénia: a híd esetében a szomszédos fogak viselik a terhet, míg az implantok magukban állnak, nincs szükség a szomszédos fogak támogatására, ezáltal pedig nincs hátrányos következménye a természetes fogakra nézve.
  • Tartósság és stabilitás: az implantátum és a híd egyaránt hosszútávú, rögzített megoldást jelent a foghiányra. A híd felhelyezés a a szomszédos fogakra ugyanakkor további nyomásnak, feszítésnek teszi ki ezeket a fogakat és hosszabb távon az élettartamukat csökkenti. Másrészt viszont a fogimplantátum azáltal, hogy beágyazódik az állkapocs csontba, olyan, mint a fog természetes gyökere. Egy híd élettartama 10-20 év lehet, s ezután cserére szorulhat. Előfordulhat az is, hogy a tartófog meggyengül az évek alatt és már nem tud pillérként szolgálni.
  • Esztétikai szempont: az emberek általában elvárják, hogy a fogpótlásuk ugyanolyan természetes hatást adjon, mint a saját egészséges fogaik. Ha ez Önre is igaz, a fogimplantátum a legjobb megoldás, mivel ezek pont úgy néznek ki, mint a saját fogaik. Ezért választják az emberek mindig inkább az implantátumot, holott a híd olcsóbb megoldás.

Összefoglalásul, a híd előnye, hogy olcsóbb, gyorsabb és kevésbé drasztikus beavatkozás, másrészről viszont az implantátum tartósabb, nem igényli az egészséges fogak lecsiszolását és esztétikusabb végeredményt biztosít, amellett, hogy hosszabb távú megoldást jelent.

Fogászati híd
Fogászati implantátum
Típus: